Startup Portugalska
20.02.2019

V sklopu projekta Innova-FI smo obiskali Portugalsko glavno mesto Lizbona, kjer imata sedež Portugal Ventures in Startup Lisboa

Portugalska se je po finančni krizi investiranja v zagonska podjetja lotila resno in tovrstne aktivnosti podpira tudi z javnimi sredstvi. Vzpostavili so Portugal Ventures, ki upravlja 17 skladov z državnimi sredstvi, sredstvi EU in zasebnimi sredstvi. Trenutno imajo v upravljanju približno 230 mio EUR. Portugal Ventures investira izključno v podjetja inkorporirana na Portugalskem, ustanovitelji pa seveda lahko prihajajo iz kjerkoli. Za ta namen poznajo tudi startup vizo. Vsebinsko so zelo osredotočeni na turistične dejavnosti, v povprečju pa investirajo 300k EUR na posamezen projekt.

Tudi Startup Lisboa sodeluje s startupi iz tujine. So hub podjetnikov in investitorjev in delujejo neprofitno. Startupom se za sodelovanje z njimi ni potrebno odpovedati deležu podjetja, za storitve pa plačujejo. Nekateri startupi sodelujejo virtualno, drugi so inkorporirani v prostorih Startup Lisboe v starem centru mesta. V sedmih letih dela so startupom pomagali do več kot 100 mio EUR.

Startupi na lovu za sredstvi v Sloveniji pa ne spreglejte te priložnosti za predstavitev.

Empty
Empty
Empty