Investitorji iskreno o tem, kaj iščejo
09.11.2018

Na okrogli mizi, ki se je odvila na ABC Acceleratorju, so investitorji razpravljali o svojih izkušnjah s startupi. Srečanja so se poleg investitorjev udeležili predstavniki inkubatorjev, pospeševalnikov, startupov in drugih iz startup skupnosti. V diskusiji (»za mizo«) so sodelovali Aljoša Domijan (enaA, ABC Accelerator), Julien Coustaury (Fil Rouge Capital), Janko Jenko (poslovni angel), Nina Dremelj (AlpVent) in Branko Drobnak (Poslovni angeli Slovenije).

Poslovni angeli običajno v startupe investirajo po tem, ko produkt/rešitev že obstaja. To pomeni, da niso prvi investitorji v določen projekt, ampak sledijo »triple F« kapitalu – to je friends, family & fools. Jenko je povedal, da

»angeli svoj kapital zaslužijo s svojo osnovno dejavnostjo, viške pa vložijo v podjetja, ki so zanje zanimiva«.

Vsak investitor ima drugačen fokus, mnogi se odločajo čustveno, najbolj očitna razlika pa je med tistimi, ki sprejemajo večji riziko in tistimi, ki vlagajo v bolj tradicionalne in s tem varne projekte. Spet tretja vrsta investitorjev so skladi, kot sta Fil Rouge Capital in AlpVent. Ti temeljijo na pravilih in procesih, ki pa v manjših skladih niso tako zapleteni oziroma dolgotrajni. Investitorji v skladih se z investicijami ukvarjajo profesionalno in se kot pravi Nina Dremelj lotijo določenega maksimalnega števila investicij, ki še omogoča kvalitetno delo s startupi.

Kdaj je startup zrel za investicijo?

Investitorja najprej navdihne ideja, nato pa je ekipa tista, ki ohrani njegovo zanimanje. Iskanje investicije je »full time job«, je povedala Nina Dremelj in zato mora startup še preden gre na lov za kapitalom poskrbeti, da procesi in ekipa med tem delajo dalje. Pomembno je, da ima startup na voljo dovolj sredstev za preživetje, saj razgovori zgolj z enim investitorjem (poslovnim angelom) lahko trajajo tudi do šest mesecev.

Ko startup prične iskati investicijo, mora imeti pripravljene odgovore na vsa vprašanja o tem, kako bo svojo rešitev spravil na trg in sklenjene vse dogovore z izvajalci storitev, ki so za to potrebne, pravi Domijan. To pomeni, da startup lahko

»takoj naslednji dan, ko prejme sredstva, zažene proces v smeri doseganja zastavljenih ciljev«.

In prav tukaj ima ključno vlogo slovenski podporni sistem, to so inkubatorji, pospeševalniki in mentorji, ki pomagajo ekipam pri pripravi načrtov in usmeritvah pri zbiranju podatkov.  

Kaj investitorji »odnesejo« od svojih investicij?

Drobnak je povedal, da

»je startup za ustanovitelja brezplačna šola, v katero investira svoj čas«.

Če se torej izkaže, da ideja ni bila prava in se startup na koncu zapre, je ustanovitelj izgubil zgolj to, na drugi strani pa investitor izgubi denar.

Iz svojih bogatih izkušenj so investitorji povedali, da od startupov, ki prejmejo investicijo, preživijo tisti, ki so elastični in se uspešno prilagajajo tržnim razmeram. Trg ima vedno prav in če prodaja ne gre nikamor, je to jasen izraz potrebe po spremembi – pivotu. Coustaury pravi, da je včasih potrebno še preden nam zmanjka sredstev priznati poraz in dejstvo, da se določene rešitve pač ne da prodati. Poraza ne smemo vzeti preveč čustveno. Podobno je povedal Domijan, ki je izmed številnih uspešnih investicij (seveda) izvedel tudi štiri neuspešne investicije.

»Naslednjič si pač bolj pozoren na kazalce, kje gre lahko kaj narobe«.

 

Photo credit: Siniša Kanižaj / ABC Accelerator

Empty
Empty
Empty
Empty