Austrian Investors Day ’18 je letos zaznamovala tudi slovenska udeležba

Odlično organiziran dogodek na Dunaju, ki ga je gostilo avstrijsko združenje angelov, je bil namenjen predvsem investitorjem iz vzhodne Evrope, najbolj pa so bile seveda zastopane avstrijske regije. Takšni dogodki podpirajo ambicije investitorjev po večji količini čezmejnega investiranja predvsem z vidika krepitve zaupanja.

Približno 40 investitorjev je prisluhnilo trem zaporednim panelom. Tehnološka področja, ki so bila najbolj izpostavljena, so umetna inteligenca, deeptech, insurtech, fintech in blockchain. Diskusija na drugem panelu je tekla na temo corpo-inkubatorjev in pospeševalnikov, ki jih ustanavljajo večja podjetja ter na splošno o vlogi corporativnega tveganega kapitala. Tudi v Sloveniji se vedno več velikih podjetij odloča za sodelovanje s startupi. 

Vprašanje, na katerega odgovor si želi vedeti vsak investitor je kako najti naslednji mega startup, ki bo zrasel v velikana. V Evropi je na splošno malo samorogov (unicorns) oziroma startupov, ki jim je svojo vrednost uspelo povečati na milijardo EUR in več, situacija pa se izboljšuje. Odločilni element, ki startup lahko pripelje do izjemne rasti, je po mnenju udeležencev tretjega panela, ekipa. Marsikateri startup namreč začne z drugačnim produktom, kot je tisti, s katerim nazadnje uspe. Zato je pomembno, da je ekipa dovolj fleksibilna, da zdrži morebiten oziroma pogosto celo neizbežen pivot. Takšna ekipa pa mora predvsem vsebovati strokovnjake z domenskim znanjem in ekspertizami.

Dogodka sta se iz Slovenije udeležila David Belovič, član naložbene komisije Poslovnih angelov Slovenije in pa Roman Kužnar, angel iz podjetja RC IKT.

Podrobno o govorcih in agendi si lahko preberete tukaj

Empty
Empty
Empty
Empty